Varinių pušų intervencija


Prieš metus užbaigtas sostinės pakraštyje pastatytas namas stūkso tyliai šilko skraistę audžiančio miško tankmėje. Pro langus matoma nuolat besikeičianti jo panorama – lyg įkaitusios bronzinės deivės stiebiasi lieknos pušys variniais kamienais, tad projektuodama interjerą architektė siekė reaguoti į šią natūralią aplinką ir jos teikiamas idėjas.

 

Interjero architektė: Ieva Prunskaitė (UAB „Prusta“)

Įgyvendinimo metai: 2016

Objekto pavadinimas, vieta: „Namas miške“, Vilnius

Leono Garbačiausko nuotr.

 

Lemtingas atspirties taškas – vaizdas, matomas per langą

Gyvenimo būsto interjeras – plati sąvoka. Jo dizaineriui ir savininkams – tai ieškojimas tos nepakartojamos erdvės, šviesos, spalvos, medžiagos ir stiliaus dermės, kuri gaivintų žmogaus dvasią, nuteiktų optimistiškai, nustebintų ir jaukiai priimtų svečią. Pradžioje tai ieškojimas atspirties taško, kuris nulemtų ne tik čia gyvenančio žmogaus gyvybingumą, bet ir atspindėtų jo poreikius, būtų stilistiškai vientiso charakterio. Kaip pasakoja šiame name interjerą kūrusi architektė Ieva Prunskaitė, erdvės kūrybinė idėja buvo nulemta pašnekesio su šeimininkais dar darbų pradžioje. Jau po pokalbio buvo aišku, kad čia gyvenantiems svarbus vientisumas, natūralumas, ne prabangos dvelksmas, o aplink besidriekiantis gamtos paveikslas, artimos natūralios spalvos. Taip iš visų pusių stilingą tamsų namo fasadą supančios pušys tapo svarbia detale, lemtingu atspirties tašku, kuris pasufleravo mintį. Bandymas atkartoti subtilų pušų derinį: tamsių išorinio žievės sluoksnių, persipynusių su vidiniais raudoniu tviskančiomis kamieno dėmėms, anot specialistės, puikiausiai pasiteisino. Ramybe dvelkiančiame interjere įsivyravo tamsiai ir šviesiai rudos bei juodos spalvų žaismas – detalė, paimta iš per langą matomos gamtos, perkelta į namus.

Nepabūgus priimti kelių nedidelių, bet drąsių sprendimų, namas, tarsi ištarus burtažodį, įgavo individualią dvasią su jaukiu, šiek tiek skandinavišku cinkeliu, lakoniškumo. „Kiekvienas mano kuriamas interjeras būna vis kitoks, nors pamatęs jį žmogus sako: „matau,tai tavo kūrinys.“ Juk visi šeimininkai įneša savo pomėgius, individualumą, būtent tai, manau, ir padiktuoja lemtingus kuriamos erdvės skirtumus“, – pasakoja architektė.

Drąsi smulkmena

Dviejų aukštų suprojektuoto pastato priešistorė nebuvo tipinė. Šeimininkai jau buvo paragavę sunkaus darbo su architektu ir elgėsi kiek atsargiai. Plano požiūriu name daug kas nepatiko ir užsakovui, ir jo interjeru besirūpinančiai architektei. Antrame aukšte nebuvo suplanuota vietos drabužiams, vonioje netilpo… vonia, nepatiko ir anksčiau specialistų siūlytas virtuvės baldų išdėstymas – šeimininkams labai trūko spintelių, nesuvaržyto jaukumo. „Ganėtinai ilgai dėliojomės įvairius variantus,– prisimena I. Prunskaitė, – kai kurias vietas perplanavome, sukeitėme drabužinės vietą su vonia, ir šias erdves apjungus į vieną bendrą, mums pavyko gauti pageidaujamą variantą. Žmonėms reikėjo kuo daugiau vietos pasidėti daiktams, kažkokiu būdu įterpti vonią į vonios kambarį. Pasirinkus sujungti drabužinę su vonia, buvo išspręsta daugybė klausimų. Sujungtas miegamojo ir vonios kambario erdves galima dažnai aptikti UAB „Prusta“ darbuose, tačiau šiuo atveju tai nebuvo įnoris, nesuteikiantis funkcinės prasmės. Abi erdvės – vonia ir drabužinė – buvo labai reikalingos, kad funkcionaliai atitiktų šeimos poreikius. Abejonių buvo, nes tai nėra standartinis sprendimas, ir labai retas. Didžiausią klausimą kėlė drėgmė, tad tuo buvo pasirūpinta – įrengta ventiliacija ir vėdinimas, sumontuotos papildomos durys. Sprendimas pasiteisino. Šiuo metu šeima, anot architektės, džiaugiasi logiškai, patogiai sudėliota erdve, drąsia, bet patogia smulkmena. Pokyčių interjero specialistė įnešė ir į virtuvės zoną.

Funkcinis kubas

Virtuvėje ir valgomajame funkcinės zonos gerai apgalvotos, buitinė technika ir baldai išdėstyti ergonomiškai, viskas lengvai pasiekiama, po ranka. Riešuto faneruotė, natūralaus akmens stalviršiai, šviesūs fasadai iš frezuotos medienos plaušų plokštės MDF – tai, pirmame aukšte įsikūrusio daugiafunkcinio kubo medžiagiškumas. Gale sofos esanti komoda, suprojektuota neveltui, ji atlieka ir papildomo pasidėjimo funkciją ir tampa valgomojo zoną nuo svetainės erdvės skiriančiu elementu.

Tai, kas lengviau gali būti keičiama – kėdės, stalas, šviestuvai, tapo kūrybinės scenos papildiniais, o ilgalaikiams interjero sprendimams – sienoms, luboms, grindims, santechnikai, buitinei technikai – naudotos kokybiškos medžiagos, pasirinktos rimtos įmonės. Buitinė technika, kaip antai kaitlentė, kriauklė, maišytuvas, šaldytuvas, garų rinktuvas ir kt., viskas, kas skirta virtuvei ir namų jaukumui, pradedant nuo mažų dalykų iki pačių didžiausių, atkeliavo į namus iš UAB „Pretendentas“ per porą dienų. Buitine technika didmena ir mažmena prekiaujanti įmonė taip pat dar prekiauja įvairių gamintojų kavos aparatais namams ir biurams, yra oficialus šveicarų prekių

ženklo „Schaerer“ atstovas Lietuvoje. Įmonei priklauso du specializuoti kavos aparatų salonai „Sorpreso“ – Vilniuje ir Klaipėdoje. Bendrovė pirmoji rinkoje įkūrė buitinių prietaisų elektroninę parduotuvę (www.naminukas.lt). „Esame lankstūs, atsižvelgiame į kiekvieną poreikį – nuo kukliausio iki paties didžiausio, – sako įmonės vadovas Andrius Bondarevas. – Tai vienas iš mūsų pranašumų, kodėl klientai – tiek privatūs asmenys, tiek interjerą kuriantys architektai – visuomet randa tai, kas juos domina. Kaip ir architektė I. Prunskaitė, kūrusi pristatomo namo interjerą. Atsižvelgiame į sezoniškumą – organizuojame patraukliausių tuo metu prekių akcijas. Parduodamoms prekėms suteikiame garantinę priežiūrą, turime ir savo servisą. Puoselėjantiems namus žmonėms dar norime priminti, kad viena perkamiausių mūsų prekių – namų kvapai. Tai atskira niša, kuri leidžia pasirūpinti nematomu namų jaukumu.“

Svetainės subtilybės

Pirmame aukšte norėta praktiškumo, klasikinio medžio jaukumo. Tokį jį suteikia ąžuolo grindys, beicuotos pagal riešuto spalvą, lubų ir balkono detalės, pereinančios į antro aukšto grindis. Interjero specialistė atkreipia dėmesį, kad svetainė ir vėl tapo būtina visiems namų erdvė, kuri jungiama kartu su virtuve, bet atlieka skirtingas funkcijas. Čia neatsisakyta jaukaus minimalizmo, joje nėra gausybės daiktų. Svetainės baldai – palyginti lengvų formų, pritaikyti didesnėms erdvėms, grakštūs, jų gabaritai gerai užpildo patalpą. Svetainėje dėmesį patraukia netradicinės formos, iš latekso juostelių pagamintas daugiau nei 2 m skersmens prancūzų kompanijos šviestuvas „Petite Friture“. Netoli laiptų, jungiančių pirmą ir antrą aukštus, įkurdintas pagal individualų užsakymą I. Prunskaitės projektuotas ir skulptoriaus Dano Aleksos sukurtas židinys. Vyras buvo atsakingas už jo gamybą bei techninius sprendimus. Bendros erdvės akcentu tapęs kūrinys pasirinktas kaip įprasto kapsulinio ar ne vieną tūkstantį eurų kainuojančio tokio tipo užsienio gamintojų židinio alternatyva. Jis skulptūriškas bei didelis, su panoraminiu stiklu, pro kurį namo gyventojai ir jų svečiai gali mėgautis ugnies skleidžiama magija. „Ir nors namas dviejų aukštų, laisvo ploto nelieka, – aiškina architektė, – funkcionaliai išplanuotas taip, kad kiekvienas centimetras atliktų savo paskirtį. Tad didelė kasetinio židinio dėžė užimtų per daug erdvės ir atimtų dalį svetainės, todėl pasirinkome šitą netradicinį skulptūriško židinio variantą. Šeimininkai turėjo abejonių dėl tokio interjero akcento. Jiems buvo neaišku, kaip įrenginys veiks. Kadangi turėjau galimybę pristatyti jiems panašų pavyzdį, žmonės apsisprendė išbandyti mano siūlomą variantą ir liko patenkinti rezultatu.“

Ir namo vidus, ir išorės architektūra glaudžiai susijusi su gamtiniu kontekstu

Antrame aukšte erdvė taip pat tinkamai suplanuota. Palipus laiptais, patenkama į vaikų kambarius bei šeimininkų miegamąjį, kuris sujungtas kartu su jau aptarta drabužine. Patalpos kuria grakštumo įspūdį. Erdvės neapkrautos, čia – tik būtiniausi daiktai, palikta vietos vaikų žaidimams ir suaugusiųjų atsipalaidavimui. Bendras pojūtis – labai jauku. Akis kliūna už rankų darbo plytelių sienos suaugusiųjų miegamajame. Plytos specialiai degtos taip, kad vietomis matytųsi blizgi glazūra, vietomis anglies dulkės, įbrėžimai, gyva faktūra. Dar vienas ypatingas būsto atributas – aplink puikiai matoma ir gerai išnaudota erdvė gausiai knygų kolekcijai.

Ne tik namo vidus, bet ir jo architektūra glaudžiai susijusios su gamtiniu kontekstu. Anot architektės, namo fasadui nepabijota rinktis tamsių spalvų. Jo apdailai pasirinktas pilkas tinkas ir rudos su anglies juoduma UAB „Azuritas“ firmos „Ströher“ fasadinės plytelės „Kohleglanz“ iš serijos „Zeitlos“. Pagrindinė bendrovės veikla – prekyba klinkerio ir keramikos gaminiais: grindinio trinkelėmis, fasadinėmis plytomis ir plytelėmis, čerpėmis, keraminėmis plytelėmis bei laiptų pakopomis. Serijos „Zeitlos“ plytelės namo šeimininkų pasirinktos kaip ilgalaikė fasado apdaila, kuri neskilinėja, jos nereikia perdažyti, ji praktiškai neįgeria vandens. „Jeigu vandens nepatenka į vidurį, fasadas daug atsparesnis šalčio poveikiui – dieną patekęs į tarpus vanduo naktį šąla ir plėšia betoną. Mūsų gaminys beveik neįgeria (įgeriamumas mažesnis nei 3 %), tad namo fasadas lieka sausas ir švarus. Toks pasirinkimas yra ir kokybė, ir grožis, ir prestižas, – sako UAB „Azuritas“ projektų vadovas Egidijus Kaminskas. – Galiu tik pasakyti, kad mažesnio įgeriamumo klinkerio už vokišką „Ströher“ arba „ABC Klinkergruppe“ (atstovauja UAB „Azuritas“) rinkoje nėra. Minėtos fasadinės plytelės – ilgalaikis ir ekologiškas gaminys, kuriam spalvos išskirtinumą, stiprumą suteikia natūralios medžiagos (molis) bei apdirbimo technologija (deginimas kaitinimo krosnyje, temperatūra, trukmė). Tai teikia galimybes architektams išgauti atitinkamus ir norimus spalvų, struktūrų efektus, įvairiausius reljefus.“ Drąsus pilkas namo fasadas kartu su didžiuliais vitrininiais langais jaukiai žvelgia į išraiškingą gamtos oazę. Architektūrinei ir interjero kelionei einant į pabaigą, I. Prunskaitė papildo: „Aš vis dar pabendrauju su namo šeimininke. Kurdama nesistengiu užpildyti interjero galutinai, palieku tam tikrą erdvę, kad gyvendami žmonės ją sau prisitaikytų, patobulintų. Tokios galimybės jiems tik suteikia papildomo džiaugsmo.“


Dalintis:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Fill out this field
Fill out this field
Įveskite tinkamą el. pašto adresą.

NAUJAUSIAS NUMERIS

SKAITOMIAUSIA

Savaitės Mėnesio Pusmečio Metų

Paskutinės naujienos

SKAITOMIAUSIA

Savaitės Mėnesio Pusmečio Metų