Fasadas, nekeliantis rūpesčių


Fasadas – tai pastato „veidas“, gyventojų ar įmonių, kuriame jie įsikūrę, įvaizdžio dalis, architekto ir investuotojo vizitinė kortelė bei pasididžiavimas. Tinkamai pasirinkus fasado apdailą, namo estetika ir apsauga nuo aplinkos poveikio nekels rūpesčių ir po kelių dešimčių metų. Ir, atvirkščiai, priėmus netinkamą sprendimą, fasado priežiūra ir remontas virs ne tik galvos skausmu, bet ir išleistais nemažais pinigais, kartais prilygstančiais išlaidoms, kurių užtektų naujam fasadui uždengti.

Kaip rinktis? Pirmiausia reikėtų nuspręsti, kokios fasado sistemos pageidaujama: tinkuojamosios ar vėdinamosios. Kuo šios sistemos skiriasi? Vienas pagrindinių tinkuojamųjų fasadų pranašumų – mažesnė medžiagų kaina, palyginti su vėdinamųjų fasadų. Tačiau jie turi ir nemažai trūkumų, kurie išryškėja dar vykstant statybos procesui ir praėjus vos keliems sezonams: menkas atsparumas gamtos ir stipresniam fiziniam poveikiui, greitas estetinio vaizdo praradimas. Ilgainiui blunka dažai, o galimybės perdažyti tik dalį tinkuotos sienos neretai būna ribotos. Dar vienas minusas – menkas atsparumas smūgiams. Tai ypač aktualu, nes dažnai automobiliai statomi prie pat namų sienų, dėl to neišvengiama bakstelėjimų, dėl kurių tinkas įlūžta, netenka estetinio vaizdo bei apsauginių savybių. Taip pat tinkuojamosios sistemos turi ribotas galimybes apsaugai nuo grafičių piešėjų, o tai ypač aktualu daugiabučių namų gyventojams, viešųjų pastatų valdytojams, nes už nenuvalytus piešinius gresia baudos. Be to, tinkuojamosios sistemos gali būti montuojamos tik šiltuoju metų laiku, kai nelyja, todėl ribojamas darbų laikas, o nesilaikant instrukcijų fasado brokas išlįs dar greičiau. Ilguoju laikotarpiu, norint išlaikyti estetinį pastato vaizdą, šio tipo fasadus reikės perdažyti kas 3–4 metus, tad, įvertinus tinkuojamojo fasado priežiūrą per ilgą laiką, šios sistemos kaina padvigubėja.

Tinkuojamojo fasado alternatyva yra vėdinamasis fasadas. Naudodami vėdinamųjų fasadų sistemą, galime rinktis begalę išorinės apdailos variantų – nuo klasikinių kietmedžio dailylenčių iki prabangių skaldyto akmens, gryno cinko, vario ar įmantrių glazūruotos keramikos plokščių. Kad ir kokią fasado apdailos medžiagą pasirinktume, turime žinoti, kad pradinės investicijos į vėdinamąjį fasadą bus didesnės. Tačiau per kelerius metus investicijos atsiperka ir ima teikti tiesioginę naudą pastato šeimininkui.

Fasadų ekspertas Darius Normantas, statybų rinkoje besisukantis jau antrą dešimtį metų, pataria pasirinkti variantus, kuriems būdinga geros kokybės ir tinkamos kainos dermė: Lietuvos gamintojo „Eternit Baltic“ gamykloje pagamintas ir dažytas įvairių spalvų pluoštinio cemento dailylentes „Cedral“, plokštes „Equitone“ arba pluoštinio cemento plokšteles „Dacora“.

Pluoštinio cemento fasado apdailos medžiagos yra išskirtinai atsparios: jos neblunka, joms nereikia jokios priežiūros, o jų eksploatavimo laikas – iki 50 metų. Jos atsparios braižymui, tepliojimui, neįgeria atmosferos dulkių ir purvo. Pluoštinio cemento gaminiai gali būti padengti grafičiui atsparia medžiaga, nuo kurios be didelio vargo galima nuvalyti dažus.

Kalbant bendrai apie vėdinamųjų fasadų pranašumus, verta pabrėžti, kad pastatai su vėdinamaisiais fasadais neįkaista šiltuoju metų laiku, taip pat toks fasadas neleidžia susidaryti šiltnamio efektui, nes viduje susikaupusi vandens garų drėgmė difuzijos būdu laisvai pasišalina iš pastato konstrukcijų. Kilus gaisrui, vėdinamasis fasadas neleidžia ugniai išplisti, nes dažniausiai yra komplektuojamas iš beveik arba visiškai nedegių medžiagų. Be to, kietos fasado apdailos plokštės gerai sugeria garsą ir kartu su šiltinimo sluoksniu sudaro dvigubą apsaugą nuo išorės triukšmo. Kadangi namo apdaila nesiliečia su šiltinimo sluoksniu, šaltuoju metų laiku tai apsaugo namą nuo galimo sienų peršalimo atsiradus šalčio tiltams bei nuo tiesioginio žvarbaus vėjo. Vėdinamųjų fasadų montavimas yra greitesnis, patogesnis ir pigesnis nei tinkuojamųjų, o darbus galima atlikti ištisus metus.

Baigiant reikėtų pridurti: fasado kaina sudaro tik apie 7 % viso statomo pastato kainos, tačiau ši investicijų dalis bus labiausiai matoma viso pastato gyvavimo laikotarpiu. Todėl rinkdamiesi apdailą pasvarstykite, ar rinktis kokybiškas ir laiko patikrintas medžiagas pradžioje, išvengiant papildomų laiko ir pinigų investicijų vėliau.


Dalintis:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Fill out this field
Fill out this field
Įveskite tinkamą el. pašto adresą.

NAUJAUSIAS NUMERIS

SKAITOMIAUSIA

Savaitės Mėnesio Pusmečio Metų

Paskutinės naujienos

SKAITOMIAUSIA

Savaitės Mėnesio Pusmečio Metų